Музика за душата и тази есен в Балабановата къща

Мисия Пловдив

23-09-2014, 15:41

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Още по Темата:

От 22 до 28 септември калдъръмените улички оживяват

Елате на "Адреса на вечността" в Стария Пловдив!

Райна Кабаиванска превзема Античния театър на 29 септември

Балабановата къща в Пловдив за девети пореден път ще стане домакин на Международния фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща". Събитието с всяка изминала година става все по-мащабно и се разполага на знакови места в града, каза днес директорът на институт "Старинен Пловдив" Амелия Гешева.

Инициаторът и създател на фестивала, флейтистката Мила Павлова, е категорична, че най-добрите ни изпълнители, които живеят и творят зад граница, са от града под тепетата. Всички пътища водят от и към Пловдив, а Балабановата къща е нашият дом, мястото, където се случват най-хубавите неща, сподели Павлова.

Фестивалът стартира на 26 септември, от 18,30 часа с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър. Спектакълът ще е на Античния театър, а входът е свободен. Това ще е нашият подарък към всички пловдивчани по повод обявяването на града за Европейска столица на културата, обявиха организаторите на събитието.

Гвоздеят в афиша на фестивала е концертът на оперната дива Райна Кабаиванска заедно с нейния майсторски клас на 29 септември на Античния театър. Тази година световноизвестната изпълнителка отбелязва 80-годишния си юбилей и чрез този спектакъл Пловдив се присъединява към тържествата за нейният рожден ден.

На 1 окотомври в Балабановата къща се открива Първият международен конкурс за камерна музика "Пловдив". Специално за откриването членовете на журито, български музиканти, известни по цял свят, ще изнесат общ концерт. Целта на конкурса е да разшири възможностите на изявените млади артисти и да насочи вниманието към вълшебния свят на камерното музициране и неговото въздействие върху публиката.

Закриването на „Дни на музиката в Балабановата къща“ ще е на 27 октомври с концерта "България среща Япония". Японската пианистка Аями Файт пристига специално от Мюнхен, за да свири на една сцена с флейтистката Мила Павлова. Ще се срещнем с Япония по един много интересен начин, в спектакъла ще участват и Ева квартет, които са от световна класа, сподели Мила Павлова. Стилистиката в облеклото ще е с японски и български мотиви, което показва, че Пловдив е отворен към различните култури по света, допълни изпълнителката.

Пълната програма на фестивала вижте ТУК!