Обявиха УХТ за стратегически партньор на чуждестранен университет

Университетът по хранителни технологии даде старт на новата академична година. С празнична музикална програма и официална церемония по откриването на учебната 2014 – 2015 УХТ посрещна 894-и нови студенти.

Скъпи първокурсници, вие избрахте сферата на хранителната индустрия. Това наистина носи удовлетворението, че ще осигурявате жизнения и енергиен резерв за съществуването на човека. Млади колеги, на добър час! Пътят, който предстои, едва ли ще бъде равен и гладък. Важно е да намерите вярната посока и да запазите стремежа си да вървите напред – същия този стремеж, който успешно ви доведе тук, каза в словото си ректорът на УХТ проф. д. т. н. инж. Кольо Динков.

Университетът по хранителни технологии заема изключително важно място в нашето портфолио, заяви зам.-кметът на Община Пловдив Димитър Кацарски. Той поздрави преподавателите и студентите от името на кмета на Пловдив Иван Тотев и пожела успехи през новата учебна година.

 С почетното звание „доктор хонорис кауза“ бе удостоена проф. д.и.н. Валентина Иванова – ректор на Московския държавен университет по технологии и управление. Тя получи от ректора проф.  д. т. н. инж. Кольо Динков атрибутите на званието „почетна грамота” и „огърлица”.

Проф. д.и.н. Валентина Иванова е инициатор за подписването на договора за сътрудничество между Университета по хранителни технологии и Московския държавен университет по технологии и управление. Двете академични институции партнират резултатно вече няколко години. По линия на международния договор студенти от УХТ и Московския държавен университет по технологии и управление провеждат практиката си в съответната страна домакин.

Искам да изкажа думи на признателност за оценката на моя труд и удостояването ми с „доктор хонорис кауза“. Нашият университет има главната задача за създаване на иновационни технологии.  Ние провеждаме сериозни изследвания за хранителната промишленост в Русия. Сътрудничеството ни с Университета по хранителни технологии е наш стратегически приоритет,  посочи новият чуждестранен „доктор хонорис кауза“ на УХТ.

В пълната аула „Проф. Милен Бешков“ проф. д.и.н. Валентина Иванова връчи на ректора на УХТ научна литература, отразяваща проучванията на изследователи от Московския държавен университет по технологии и управление.

Сред гостите на официалната церемония бяха и г-н Роберт Шестаков – първи секретар, представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация,  проф. Галина Капица - зам.-ректор по Учебно-методическа дейност, проф. д.т.н. Анатолий Славянский - директор на Института по Технологии на хранителните продукти, проф. Игор Никитин - Зам.-директор на Научноизследователския център по хранителни технологии,   Георги Титюков – кмет на район „Централен”, доц. д-р Въльо Николов – зам.-директор на Технически университет - Филиал Пловдив.

Книжките на девет първокурсници с отлични показатели в кандидатстудентската кампания бяха връчени лично от ректора на УХТ. Открити бяха и реновирани учебни лаборатории в катедра „Технология на месото и рибата”.

Празникът продължи с фолклорни изпълнения на танцьорите от университетския състав „Пълдин”. Те зарадваха публиката с български ритми. Завъртя се и академично хоро. Поведе го ректорът на УХТ проф. Динков, до него се хвана ексректорът проф. д-р инж. Георги Вълчев, в първите позиции на хоровода бе и ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив , проф.- акад. Милчо Василев.

Вокалното трио „Еуфория“ сложи кулминацията на тържеството. Младите и чаровни гласове Атанаска Тенева, Кристияна Сиракова и Антония Тончева спечелиха симпатиите на  руската делегация. Нейните представители  заедно с колегите си домакини от Университета по хранителни технологии аплодираха изпълненията им, сред които и хитови руски песни.  

По случай откриването на учебната година в УХТ подредиха картини от младия, но вече познат на ценителите пловдивски художник Христо Бозуков.