МВР подпука изборните търгаши

6-7% готови да си продадат гласа за вота на 5 октомври

МВР е готово да лови изборните търговци и от днес вече работи денонощна телефонна линия за такива сигнали. Близо 6-7% от имащите право да пуснат бюлетина продават гласа си. Констатацията е на служебния вътрешен министър Йордан Бакалов. Най-рискови са секциите в бедните райони, където хората са зависими, пише "Всеки ден".

 53 сигнала са постъпили до 19 септември за купуване на гласове на тези избори, от тях на тел. 112 са подадени 19 от граждани, разкри Бакалов. 

 160 лица търгаши на гласове са засечени и вече са образувани 11 досъдебни производства. Разбита е група за търговия с вот в Ямбол. 11 лица са били замесени в нея. От тях 8 са с повдигнати обвинения. Те ще понесат цялата строгост на закона, отсече служебният МВР шеф.

 Димитър Димитров предупреди, че има рискови 100-ина секции във Враца, Монтана и Видин и за подобни секции трябва да се състави специален режим на ред и охрана на протичане на изборния ден.

 1100 са картотекираните в МВР купувачи на гласове. Създадени са специални щабове за работа по сигнали за търговия с вот. От днес работи денонощна линия за подаване на сигнали 02/ 9822232.