Пристига наследник на свинския грип

Новият вирус тръшка светкавично - ден след заразяването лягаш болен

Цели четири щама грип ще ни мъчат тази година. Три са ни напълно познати - свинският грип „Калифорния", „Масачузетс" и „Бризбейн". А четвъртият - „Тексас", е чисто нов, но не съвсем. Той е наследник на свинския грип, който силно удари в България преди няколко години, пише "Всеки ден".

 Новият вирус „Тексас" е от тип А - Н3N2, както и роднината му „Калифорния", но с познатата си „номерация" H1N1. „Масачузетс" и „Бризбейн" са от тип В и също като свинския грип вече са върлували у нас. В България обаче свинският грип е разболял най-много хора. Затова добрата новина е, че може да караме този вид на инфекцията по-леко. Изработили сме си имунитет срещу вируса и тази зима, ако все пак той е същият, много хора ще са защитени. „Тексас" обаче, макар и да е подобен на свинския си събрат, ще поваля повече хора и ще го прави по-бързо - ден-два след заразяването човек ще се тръшка болен.

 Най-рисковата група са децата, защото нямат изграден имунитет. Ако са бебета и се кърмят, те получават антитела от майка си. След отбиването, до 5-6 годишна възраст, обаче са подложени на изключително голям риск да се разболеят. Затова при епидемия около 45% от заболелите са деца, предупреждават вирусолозите.

 Ако се разчита на общите статистически данни за заболелите от грип у нас, без значение кой вирус върлува, традиционно той поваля между 20-30% от децата и 10% от възрастните. Колкото и да са заразените, около 25% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница.

 А според официалните документи около 1200 българи всяка година умират от усложненията. Специалистите обаче са категорични, че реалната бройка е по-голяма.
Медиците предупреждават, дойде ли болестта, в никакъв случай да не се подценява и да се кара „на крак", а да се остане задължително поне 2-3 дни у дома.

 Така ще се заразят по-малко хора около вече придобилия бацила. Най-честите усложнения са отити и пневмонии. Нерядко обаче се стига и до менингит и енцефалит, особено при децата. Причината е, че от токсичните продукти, които отделя вирусът, малките кръвоносни съдове стават по-пропускливи и така влизат повече бактерии в организма.