Канибал влиза в затвора за 12 години

Пред съда руснакът е направил признания

На 12 години затвор беше осъден мъж, обвинен в канибализъм в руската република Якутия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на Върховния съд. Върховните магистрати наложиха на човекоядеца ефективна присъда, отменяйки поставена преди условна присъда срещу него.

"Алексей Горуленко е признат за виновен в умишлено нанасяне на тежка телесна повреда, довела по непредпазливост до смъртта на потърпевшия. Осъден е на 12 години лишаване от свобода в колония със строг режим”, уточняват якутските върховни съдии.

В наказателния кодекс няма текст за канибализъм, пояснява ИТАР-ТАСС формулировката на обвинението. По-рано градският съд в Нерюнгри, вторият  по големина административен център в Якутия, осъди Горуленко на 3,5 години затвор условно и той бе пуснат на свобода. Първата присъда бе обжалвана от прокуратурата и роднините на потърпевшия, след което се намеси Върховният съд на Якутия.

Както установи следствието, през лятото на 2012 г. престъпникът - жител на Саратовска област, заедно с още трима души са се изгубили в гората. В края на ноември спасителите откриха само Горуленко и един от спътниците му в изоставен лагер на златотърсачи, а след няколко дни в близост бяха намерени останките на още един човек.

Пред съда Горуленко и другарят му, призован като свидетел, заявиха, че покойният умрял от глад и едва след смъртта му те двамата изяли трупа. Четвъртият мъж все още се смята за безследно изчезнал, посочва ИТАР-ТАСС.