Вдигнаха капитала на нефтозавода, за да стопят 640 млн. лв. дългове


Най-голямото дружество по приходи в страната - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" увеличава капитала си, за да намали задълженията си. Технически старо вземане на компанията майка ще бъде трансформирано в акции. И така над 640 млн. лв. от дълговете на българското дружество ще се стопят. А те надхвърлиха 3.7 млрд. лв. през миналата година. Дружеството е и традиционно на загуба, а в момента завършва и най-големия си инвестиционен проект за почти 1.5 млрд. долара, пише capital.bg.
Решението е взето на общо събрание на акционерите от 5 септември. Увеличението на капитала на "Лукойл Нефтохим Бургас" от 40 млн. лв. на 53 млн. лв. става чрез издаване на нови акции, които ще бъдат придобити от мажоритарния акционер Lukoil Europe Holdings, регистриран в Холандия. Всъщност свежи средства не се вливат - операцията е през апорт на част от дълг към компания майка в размер на 328.4 млн. евро, или 642.4 млн. лв. Сумата е по револвиращ заем, отпуснат на 1 декември 2008 г. Към момента септември холандската компания държи 75.29% от капитала на бургаската рафинерия, а ОАО "Нефтеная компания Лукойл" има 24.32%. Първото дружество обаче е дъщерно на руската компания, така че цялата собственост е концентрирана в "Лукойл".
Бургаската рафинерия е компанията с най-големи приходи в страната. За 2013 г. те са 7.64 млрд. лв. През последните години обаче производителят постоянно отчита негативни финансови резултати. За миналата година минусът е 241 млн. лв., а натрупаната загуба вече е 1.16 млрд. лв.