Бебетата у нас могат да останат без ваксини

За това алармира служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков

Здравното министерство прави всичко възможно, за да осигури ваксини за бебетата у нас. На пресконференция във ведомството служебният министър Мирослав Ненков обясни, че това е най-неприятната тема за него, откакто е встъпил в длъжност.

По хронология в началото на тази година Министерството на здравеопазването обявява търг за 5-валентна ваксина, но нито един кандидат не се явява и търгът пропада. Не се минава към директно договаряне, без да е ясно защо.

Междувременно се прави промяна в имунизационния календар на страната и се решава да се ползват 6-валентни ваксини. Следва нов търг, при който спечелилата фирма обявява, че петвалентна ваксина не може да осигури до декември, а шествалентната, която предлага, не е включена в позитивния лекарствен списък на България.

Медикаментът, с който искат да ни осигурят, няма как да се заплати с обществени средства. Привидно имаме ваксина, която стои и чака доставка, но реално не можем да я купим. Тя е с друг вид опаковка, каквато не е описана и затова не можем да я купим по закон, коментира служебният министър.

Би било проблем, ако ваксините свършат и новородени излязат от отделението неваксинирани, обясниха от МЗ. Според ведомството основният проблем е в това, че не се сключват дългосрочни договори за ваксините.

Проблемът важи до края на тази година, тъй като за 2015 г. в началото на годината ще се проведе нов конкурс.

Нямаме повече от две-три седмици, ако до този период не намерим решение, може и да останат деца без ваксина, призна Ненков.