Нощ на учените в Стара Загора и още 300 европейски града

Темата са кристалите, всеки може да научи любопитни и полезни неща

Европейска нощ на учените ще се проведе довечера - 26-ти септември, в над 300 европейски града, сред които и Стара Загора. В България Нощта на учените ще отбележат още София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас.

Организатор на проявите в Стара Загора са Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите към Тракийски университет – Стара Загора в партньорство с Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Ветеринарно-медицинския факултет, съобщи доц. д-р Димитрина Брънекова, директор на ДИПКУ .

Нощта на учените тази година тематично е посветена на кристалите, тяхното приложение и въздействие върху живота и здравето на хората, съобщиха още организаторите.

По-голяма част от проявите, свързани с Нощта на учените, ще се проведат в залите и фоайетата на Регионална библиотека „Захарий княжески“ между 17.00 и 22.00 часа.

В лабораторията „Екологична химия“ (в музея) ще има възможност да се видят кристали, които се намират в човешкия организъм.

В 17 часа в библиотеката ще бъде открита изложбата „Вкамененият свят“ с една изключително интересна колекция от естествени кристали и вкаменелости на животни от землището на с. Равен, в близост до с. Татул.

Тук ще бъдат наградени участниците в конкурсите. За малките ученици от 5-7 клас темата е „Светът на кристалите“, а за големите – „По-твърд от диаманта“ с участници от Стара Загора, Кърджали, Раднево, Братя Кунчеви.

Младият учен доц. д-р Юри Кълвачев от Института по минерология и кристалография при БАН ще изнесе лекция на тема „Зеолитите – кристали с уникални свойства“. А в Научното кафене ще се говори за „Кристалите в митове и легенди“.

От Ветеринарно-медицинския факултет са подготвили презентация за приложението на кристалите в живота. Ще има изложение на центрове от региона, чиято дейност с насочена към кристалотерапията, която подпомага възстановяване на енергийния баланс и повишава качеството на живота.

Ще бъдат изложени проектите на Тракийския университет, финансирани от Европейската комисия.

Във веселата част ще участват Театралната студия към Тракийския университет, групата за латино танци, вокална група.