Близо 40 % повече висшисти до 2020 година

Това е един от приоритетите в Стратегията за висшето образование, обсъдена на конференция днес

1,37 млрд. лева европейско и национално финансиране ще има България за наука и образование до 2020 година. Това обеща служебният премиер проф. Георги Близнашки на конференция за образованието, организирана от БАН.

Служебният кабинет продължава работа по актуализираната програма в сферата на науката и образованието, стана ясно от думите на Близнашки. Работи се и по Национална стратегия за повишаване на грамотността и стратегията за професионалното обучение.

Акцент в стратегията за висшето образование е да се повиши процентът на висшистите до 36 % до 2020 година. Образованието пък трябва да е обвързано с пазара на труда. Това е предизвикателство за цялата ни образователна система, изтъкна Георги Близнашки.

Той настоява най-търсените специалности да получават приоритетно финансиране. В момента над 40% от студентите учат право, публична администрация и икономика. В същото време имаме нужда от физици, химици, медици.

Зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева също настоя за национален консенсус по темата за образованието. Тя посочи, че е нужна промяна в нормативната уредба, която трябва да бъде осъвременена. Децата от края на 20 век не са децата от второто поколение на 21 век, подчерта Ваня Кастрева.

Сред другите важни приоритети са намаляване дела на отпадналите ученици, подмладяване на учителския състав, квалификация на учителите и финансово обезпечаване на образованието.