Милионер от заплата в България? Работи 180 години

Повече години труд са необходими единствено на румънците

За тези, които искат да станат милионери от спестяване на работна заплата, задачата може да е доста трудна. Изследване на Евростат за средните доходи в страните от ЕС сочи, че сме на предпоследно място по този показател - въз основа на данните за 2012 година. Средният доход на българина е в размер на 5 593 лева, или 466.13 лева на месец през 2012 година, като единствено Румъния през този период е изоставала зад нас със среден размер на дохода от 4 139 лева, или 345 лева на месец. 

Ако пестите цялата си заплата с цел да станете милионер (да спестите един милион лева), то, освен че няма да можете да покривате основните си нужди, ще са ви необходими близо 179 години, за да постигнете желаната цел, пише profit.bg

Повече години (за да спестят сумата от 1 милион лева) трябва да пестят румънците – близо 242. За сравнение, на средния европеец са му нужни спестени доходите за 33.5 години, докато в новите страни членки на ЕС ще са нужни доходите от близо 105 години. Най-малко години е необходимо да се спестява годишният доход в Норвегия, за да се постигне посочената сума – едва 12.8. Освен броя на годините, необходими да се спести един милион лева от заплати, друг тревожен факт е и този, че е налице понижаване на дохода на населението у нас през 2012 година спрямо предходната година. Средният доход през 2012 година е с 5.2% под този от 2010 година. Подобна тенденция на понижение се наблюдава единствено в Гърция, Португалия, Естония и Испания сред страните от ЕС. Дори доходът в Румъния през 2012 година е по-висок от този през 2010 година.