Енергийните помощи се вдигат според увеличението на тока

Обяви вицепремиерът Йордан Христосков

Енергийните помощи ще бъдат увеличени със същия процент, с който ще се увеличи и електроенергията, зави днес в Пловдив вицепремиерът и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков. 

Той допълни, че сега месечно се отпускат 65,72 лв. и за по-голямата част от социално слабите българи те вече са изплатени до декември. В този случай хората ще получат полагащото се увеличение през януари. Критериите за подпомагане остават същите както досега, уточни проф. Христосков. Молбите на тези, които все още не са обработени и които предстои да бъдат подадени до края на октомври, когато е крайният срок за кандидатстване за енергийни помощи, ще получат средствата в пълен размер.

Министърът подчерта, че дефицитът в социалното ведомство е близо 52 млн. лева и това са средства  главно за по-големия брой социално подпомагани хора в бедност и за такива с увреждания. Държавният фонд ще разполага и с други 30 млн.лева за предоставяне на пакети с хранителни продукти, които ще се раздават в края на годината.