От Общината признаха: Има проблем в защитеното жилище на ул. "Лъджене"

Мисия Пловдив

26-09-2014, 17:38

Снимка:

Читател

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

СИГНАЛ ОТ ЧИТАТЕЛ: Обърнаха на "бардак" защитено жилище

Чака се предписание от съда и Агенцията за закрила на детето

Запознати сме с проблема, който съществува в защитеното жилище на ул "Лъджене" в район "Централен", заяви за Plovdivutre.bg директорът на общинската дирекция "Социална политика" Веселина Ботева.

В групата от деца, които са преместени там от Дом "Мария Луиза", има две момичета по на 13 години, които влияят зле на общия микроклимат, посочва тя. И двете са с предишни противообществени прояви. Дребно хулиганство, бягство от училище. С момичетата се е занимавала Детска педагогическа стая и дори в момента се чака предписанието на съда, допълни Веселина Ботева. Тя заяви, че са сезирали и Агенция за закрила на детето и в момента са в изчаквателна позиция. Най-вероятно двете момичета ще бъдат разделени в различни сгради, прогнозира Ботева.

Причината в защитеното жилище, предназначено за деца инвалиди, да бъдат преместени няколко деца от Дом "Мария Луиза" е прозаична, разказа още шефката на дирекция "Социална политика".

При старта на проекта "Социална инфраструктура в Пловдив – модел за по-добра грижа за децата" са заложени едни цифри. В действителност се оказва, че бройката на децата инвалиди със специални потребности е много по-малка. Това налага една от построените шест къщички да се използва за настаняване на здрави деца, обясни Ботева.

До 2015 година домовете за деца без родители трябва да бъдат закрити и ние сме изправени през сложния казус къде на настаним и как да социализираме тези деца, обясни Веселина Ботева. В двама сирашки дома в Пловдив – "Олга Скобелева" и "Мария Луиза", тече процес на постепенно намаляване на броя на децата. От началото на годината от "Мария Луиза" са изведени 50 от общо 90-те питомци  на дома.

Повечето от тях са настанени в преходни и защитени жилища, в които средата е по-близка до семейната. Грижата там е по-добра, защото броят на децата е по-малък.