Почетоха знаменития лютиер Димитър Георгиев, създателят на Кремона

Създадените от ръцете му инструменти са пръснати по целия свят, разказа снаха му

Днес тържествено бе открит паметник на създателя на казанлъшката фабрика Кремона по повод 90-годишнината на предприятието.

Преди откриването слово произнесе снахата на Димитър Георгиев – Ефимия Георгиева, която е и майка на певицата Елвира Георгиева. Тя го описа като човек отдал живота си на дървото.
Той се радваше като дете, когато открие някое красиво парче явор. Създал е много китари, мандолини, контрабаси и цигулки, пръснати по света. Малцина знаят, че той е изработил и картечница, която после унищожава, защото обича хората и живота, разказа на присъстващите Ефимия.

Тържеството бе открито от изпълнителния директор на „Кремона-България“ ЕООД Елена Гамова, която проследи историята на фабриката и днешните й успехи.

Откриването на паметника на Димитър Георгиев бе и част от програмата за отбелязването на 90-годишнината от създаването на казанлъшката фабрика известна по целия свят със своите струнни инструменти.

Събитието бе уважено от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на ОбС-Казанлък Николай Златанов, наследници и родственици на Димитър Георгиев и неговите братя, бивши и настоящи ръководители, лютиери и др.

Посетителите на тържеството разгледаха и изложба с инструменти на Кремона и лични вещи на Димитър Георгиев.