Започнаха тържествата за сватбата на Джордж Клуни

Целият свят е вперил поглед в стичащите се звездни гости

Новината, която най-много занимава медиите тези дни, са започналите от снощи тържества по повод сватбата на двукратния носител на "Оскар", холивудската звезда Джордж Клуни и адвокатката Амал Аламудин, съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БТА. Всички са вперили поглед в пристигащите гости за пищната венчавка във Венеция.

Интересът не е случаен. Един от най-красивите мъже на Холивуд, който се бе зарекъл да не сключва повторен брак, след като се разведе с Талия Болсъм през 1993 година, сега ще се прости със свободата си. Избранницата на 53-годишния роден в Кентъки Клуни е 36-годишната британско-ливанска адвокатка Аламудин.

В петък, на 26 септември, лъчезарният Клуни и годеницата му бяха засечени да вземат водно такси на Канале гранде. От сутринта лодки и корабчета със сини знамена, върху които могат да се прочетат инициалите "A" и "G", очакваха пристигащите на летището и с фериботи гости. По данни на местни медии Мат Деймън е кацнал във Венеция на по-малкото летище на остров Лидо.

От различни кътчета на света във Венеция са пристигнали и туристи, които се надяват да видят поне някои от поканените около 150 видни гости за сватбените тържества. Очаква се сред тях да са Сандра Бълок, Брад Пит, Анджелина Джоли. Приготовленията за събитието протичат в пълна тишина по изрично настояване на Джордж Клуни. Венеция обаче е малка, там се ходи само пеш или с лодка и на практика е невъзможно да бъдат избегнати тълпите от фенове и любопитни, които обсаждат града.

Общината от своя страна направи, каквото можа. В четвъртък тя издаде заповед, с която в деня на самата сватба в понеделник между 12 и 14 часа се забранява движението в пешеходната зона на моста Риалто. Никой, с изключение на поканените, няма да може да преминава между Ка Фарсети, седалището на Общината, и Палацо Кавали - двореца, където се намира залата за граждански брак.

Холивудската звезда и бъдещата му съпруга обаче няма да се оженят там, предвижда се церемонията да се състои в зала Стуки в Палацо Ка Фарсети, седалище на Община Венеция. Преди това обаче за днес, 27 септември, са предвидени две срещи. Обяд в ресторант "Оро", който ще бъде последван от вечеря в 7-звездния хотел "Аман". Гостите са настанени в хотел "Чиприани". Там за цялото време на престоя си на лагуната са отседнали и Клуни и годеницата му.

По повод на сватбата холивудският актьор е ангажирал всичките 70 стаи на хотела. 130 души - камериери, артисти, музиканти – са натоварени да се грижат за всеки един от гостите, така че да могат да бъдат удовлетворени всичките им изисквания. Днес в хотела очакват Боно. А Брад Пит и Анджелина Джоли имат постоянно резервиран апартамент в "Чиприани". 

Колкото до музиката - Андреа Бочели ще пее на част от церемонията, а Лана дел Рей - на вечерята.