ЦЕРН с „Гинес” за откритието на „божествената частица”

За постиженията на ЦЕРН има и голям български принос

ЦЕРН постави рекорд на „Гинес” с откриването на „божествената частица”. Отличието дойде в навечерието на 60-годишнината от основаването на Европейската организация за ядрени изследвания, съобщава bTV.

За постиженията на ЦЕРН има и голям български принос. Инж. Албена Колева преподава в бургаската гимназия по механоелектротехника и електроника. Тя е един от учителите, които скоро заминават на специализация в ЦЕРН. „Ще се запознаем с много нови неща и се надявам да мога, по някакъв начин след това, заредена с всички положителни емоции, които ни очакват там, да ги предоставя и на учениците”, казва тя.

Инж. Колева ще посети и Големия адронен колайдер, а един от модулите му - CMS, е конструиран и обслужван от български специалисти. Без него най-новите и значими научни открития в ЦЕРН нямаше да са възможни.

„Учители по физика, групи от 30-40 човека посещават ЦЕРН за една седмица, където им се четат лекции на български език от български учени в ЦЕРН, а след това те се връщат и довеждат своите ученици в ЦЕРН, защото повече от 2 000 ученика са посетили организацията”, разказа пред bTV ръководителят на българския екип в ЦЕРН доц. д-р Леандър Литов.
70 български учени са участвали в откриването на „божествената частица”, която трябва да разкрие тайната за възникването на Вселената. Над 110 българи работят в ЦЕРН като физици, математици и компютърни специалисти.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен