България подготвена за очакваната по-голяма вълна бежанци

През септември се е забелязало увеличение на броя на приетите бежанци.

Заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов заяви, че в България се очаква нова, по-голяма вълна от бежанци, но посочи, че страната ни е подготвена и има възможност да се справи.

Върбанов съобщи, че в страната е била извършена солидна подготовка, като капацитетът в центровете на Агенцията е бил увеличен от 1230 места до над 6000.

Върбанов добави, че през септември се е забелязало увеличение на броя на приетите бежанци.

„Докато в началото на месеца имаше един баланс – колкото хора приемем, толкова излизат от страната – сега вече в териториалните поделения вече има 3045 настанени бежанци, потърсили закрила, от тях 1040 са деца”, каза още той.

„В същото време, тъй като броят на постъпващите е много голям и не смогваме да ги регистрираме веднага, има още поне 200 души, които не са регистрирани, но са вътре в териториалните поделения”, обясни зам.-председателят на ДАБ.

По думите му, най-много бежанци идват от Сирия – 78%. След тях се нареждат тези от Афганистан - около 14% и тези от Ирак – около 2%.

„Процентът на бежанци, които идват от Афганистан и Ирак, се увеличава”, посочи Върбанов.

„Мнозинството от бежанците, които пристигнаха у нас миналата година, вече са заминали на Запад. Те смятат България за транзитна държава и предпочитат други страни от ЕС”, коментира той.

Във връзка с бежанците, останали в България, Върбанов отбеляза, че те работят предимно в шивашката и хранително-вкусовата промишлености, предава „Фокус”.