Екатерина Захариева: В енергетиката са необходими комплексни решения

Крайно време е реформите да се случат, защото има сектори, в които се потъва като в черна дупка, заяви вицепремиерът

Нашата прогноза е, че неизпълнението в приходната част на бюджета ще е около 1 милиард и 100 милиона лева,  прогнозира в студиото на предаването “Денят започва” по БНТ вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева.

Имаме две спрени европейски програми, припомни тя и допълни, че служебното правителство е дало 260 милиона по програма “Околна среда” и 188 милиона по ОП “Регионално развитие”,  за да се разплати с фирми и общини.

За КТБ Захариева беше категорична, че “какъвто и да е сценарият, трябва да се платят минимално гарантираните влогове”.

На въпроса значи ли че актуализацията е сигнал, че всеки, който иска пари ще ги получи Захариева отговори – “Не, не, в никакъв случай”.

За 160-те милиона за заплати в МВР, предвидени в актуализацията на бюджета, вицепремиерът с ресор икономика каза, че парламентът е този, който трябва да реши  дали ще даде тези пари или ще измени закона, с който бяха вдигнати заплатите на служителите от това министерство и ще намали заплатите им.
“Но е факт, че е крайно време да се случат реформите. Има сектори, в които се потъва като в черна дупка”, посочи Захариева.

За областта на енергетиката тя каза, че цените на тока (при предишното правителство) са намалявани два пъти без правни и икономически анализи. По думите й, “това е един от нереформираните сектори” и “не е честно ние да плащаме за лошите проекти, извършени през годините”.

“Това увеличение на тока покрива едва 20 % от дупката между това, което по закон НЕК трябва да изкупи като дългосрочни договори (ВЕИ централи, кафява енергия, топлофикациите, заводските централи) и това, на което всъщност продава”, каза Захариева. Тя посочи, че са необходими комплексни решения в този отрасъл. Затова е бил създаден и Енергийният борд.