Фалстарт на процеса срещу Харакирито

Отложиха делото за пожара в Созопол за края на октомври

  Заболяване на Павел Господинов Харикирито стана причина делото за пожара в Созопол, при който загинахатрима души да бъде отложено.

 Обвинението срещу него е за това, че през ноември в  Созопол на ул. "Тюлен", запалил сграда със значителна стойност - триетажна къща, собственост на "Дарик Имоти България" АД - София, на стойност 1 715 000 лв. Запаленото имущество има историческа, научна и художествена стойност, пожарът е представлявал опасност за живота на други лица и е имало опасност той да се разпростре и върху други имоти. От него са последвали значителни вреди на обща стойност 236 027 лева, както и е последвала смъртта на три лица, като деецът не е искал и не е допускал това.

При пожара са изгорели млада жена и родителите й. Нейните деца и мъжа, с който е живеела във въпросната къща, са призовани като свидетели. По делото трябва да бъдат разпитани общо 34 свидетели. Призовани са и 13 вещи лица, изготвили 15 експертизи - съдебно- медицински експертизи, ДНК експертизи, дактилоскопни, пожаротехническа, химични, физикохимични и оценителски експертизи.

Подсъдимият Господинов не се яви в съдебната зала днес, а защитникът му представи служебна бележка от МБАЛ – Бургас, която удостоверява, че на 27.09.2014 г. е приет за стационарно лечение с диагноза епилепсия, което продължава и в момента. Прокуратурата поиска да се дава ход на делото, тъй като Господинов е предаден на съд за тежко престъпление, поради което участието му в съдебния процес е задължително. Налице е уважителна причина за неговото неявяване днес. Защитникът на подсъдимия помоли също съда да не дава ход на делото, предвид основателната причина за отсъствието на неговия подзащитен. Подобни становища изразиха пълномощниците на синовете на пострадалата и на мъжа, с когото тя живеела. Съгласие за това заяви и процесуалният представител на собственика на изгорялата къща. Съдът прецени че не следва да даде ход на делото, за да не бъдат нарушени процесуалните права на подсъдимия. Делото е отложено за 28.10.2014 г. и следващите два дни.