От утре близо 180 социални трапезарии отварят врати за нуждаещите се

Те ще работят в продължение на пет месеца, с изключение на почивните дни

От утре, 1 октомври, в цялата страна започват работа 179 обществени трапезарии. 13 252 души в крайна нужда ще получават безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб. Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на пет месеца.

За дейността на обществените трапезарии от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд „Социална закрила" до края на годината са осигурени 1 920 215 лева.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма „Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица", която ще осигури възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.

Дейностите по разкриване на обществени трапезарии имат за цел да подобрят качеството на живот и да осигурят подкрепа на лица и семейства на месечно подпомагане с доход, по-нисък от 65 лв., колкото е диференцираният минимален доход. Това са лица с доказана липса на доходи и близки, които да полагат грижи за тях, самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии, скитащи и бездомни деца и хора.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"