В САЩ ще организират фестивал на джинсите

Родният град на джинсите иска да се популяризира

Точно след една година жителите и гостите на град Рино, щата Невада, САЩ, ще могат да се включат в първия местен фестивал на джинсите. Проявата ще се организира с цел да се популяризира един малко известен факт - че градът в щата Невада е родното място на прочутите панталони, масово наричани дънки, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Джинсите "се раждат" през 1871 г. в магазинчето на шивача Джейкъб Дейвис в центъра на Рино. Две години по-късно Дейвис и доставчикът му на платове Леви Щраус патентоват панталоните от груба материя с нитове по ръбовете и джобовете, превърнали се в любимо облекло на миньорите, дървосекачите и каубоите, допринесли за опитомяването на дивия Запад.

Тридневната проява "Blue Genes Jam" ще се състои между 2 и 4 октомври 2015 г. С концерти, модни шоута и мини филмов фестивал, показващ ленти с важно "джинсово" участие като "Бунтовник без кауза" с Джеймс Дийн, ще бъде почетено влиянието на знаковия панталон върху поп културата.

"Интересно е колко много хора никога не са чували историята на Джейкъб Дейвис от Рино и не знаят колко съществена е неговата роля в начинание, превърнало се в многомилионна индустрия", казва Крис Баум, един от организаторите на феста, цитиран от "Рино газет джърнъл". "Американците притежават средно седем чифта джинси и определено са инвестирали в тази история", допълва Баум, като признава, че самият той е научил за връзката между шивача от Рино и джинсите едва преди година и е направил проучване, в което е установил как се е стигнало до партньорството между Джейкъб Дейвис и Леви Щраус, масово смятан за баща на прочутия панталонл