8 578 души пътуват споделено от Стара Загора до София чрез Фейсбук

Десетки хиляди българи се придвижват чрез социалната мрежа, вече има и онлайн-платформа

Фейсбук групата за споделено пътуване "Пътуващи между Стара Загора и София" съществува от повече от четири години, разказва администраторът й Николай Демирев. Първоначално се е използвала само от приятели, но после постепенно се е разраснала. В началото на годината групата е имала около 4 000 членове, в момента те са 8 578, като само за последната седмица
в нея са се включили 119 нови членове, посочва Демирев пред БТА.

Заради спестяването на средства този вариант бил предпочитан начин за пътуване, основно от студенти. Младежи, ползвали услугата, споделят, че така пътуване между Стара Загора и София, излиза по-евтино, а и се запознаваш с нови хора.

Предимството на Фейсбук за организиране на пътувания с непознати е, че можеш да видиш дали с човека, с когото смяташ да пътуваш, имате общи приятели и ако да - да ги разпиташ какъв шофьор е. Това прави споделеното придвижване по-безопасно от пътуването на стоп например, отбелязва Демирев. Не липсват обаче и оплаквания от некоректни шофьори или пасажери. Има хора, които се уговарят за пътуване, но после не се появяват, или водачи, които не закарват спътниците си до уговореното място, споделя Демирев.

Споделеното пътуване отдавна е популярно в Европа и в САЩ. В Америка най-лявата лента е обособена и шофирането по нея се разрешава само за превозни средства със споделено пътуване, отбелязват в един от българските сайтове за съвместно пътуване.

Културата на споделеното пътуване у нас все още не е популярна, тъй като българите се опасяват да пътуват с непознати. Това са впечатленията на Калоян Илиев - инициатор за създаването на онлайн платформа за споделени пътувания, която вече е разработила и мобилно приложение за различни смартфони.

У нас съществуват около 100 фейсбук групи за споделено пътуване, от които 3-4 имат по 8 000-12 000 потребители. Сметките показват, че потребителите в България, които ползват възможността за споделено пътуване са около 50 хиляди, изчислява Илиев, чиято самостоятелна онлайн платформа ползват над 1500 души.

Наблюдение на потребителите в онлайн платформата показва, че малко повече от една четвърт са тези между 18 и 25 години, а около една трета - тези от 25 до 35 години. С напредването на възрастта процентът на практикуващите споделени пътувания намалява. Затова вниманието е насочено към студентите.

Около 80 на сто от ползващите тази услуга пътуват между различни населени места у нас или от страната до чужбина.
Наблюдение на Илиев в онлайн платформата му показва, че 55 на сто от всичките пътуващи "споделено" са мъже. Обикновено се
следва европейската тенденция предлагащите споделено пътуване да търсят намаляване на разходите, а не просто компания, коментира
той.