Ислямският свят празнува Курбан Байрам

Общество

04-10-2014, 15:20

Снимка:

simitli.info

Автор:

Илия Калчев

Всичко от Автора

Още по Темата:

Турция празнува Курбан Байрам и готви действия срещу "Ислямска държава"

Според религията курбанът е задължение за богатите

Мюсюлманите отбелязват началото на празника Курбан Байрам днес с празнична молитва и жертвоприношение.

Това е един от най-големите празници в ислямската религия, който продължава 4 дни и с него се почита паметта на мъртвите.

Според исляма курбанът е задължение за богатите. Духовниците обаче обясняват, че всеки би трябвало да заколи курбан, стига това да не се отрази сериозно върху неговото препитание.

Ако човек, след като заколи курбан, няма да има възможност да си купува основните стоки за препитание, то тогава това задължение за него отпада.

Жертвеното животно се дели на три части. С едната се готвят традиционните ястия - печено с ориз, манджа със зеле или каквото домакинята прецени.

Друга част непременно се раздава на съседи и приятели, а третата остава за дома.

Вечерта при възрастните родители се събират всички синове, дъщери, зетьове, снахи и внуци. Те целуват ръка на по-старите си роднини и им искат прошка за сторени грешки.

Трапезата е обилна, с поне 7 вида ястия и непременно завършва с многолистната баклава с орехи и студен айран.

Курбан Байрям бележи края на традиционното поклонение в Мека - хадж, което се отбелязва на 10-тия ден от 12-тия месец на мюсюлманския лунен календар зул-хидж.

Милиони мюсюлмани от цял свят се събират в свещения за последователите на исляма град, за да участват в ритуалното поклонение, което се смята за един от петте стълба на исляма.

Според Корана всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да участва в хаджа, ако разполага с необходимите средства, пише Faktor.bg