Турция празнува Курбан Байрам и готви действия срещу "Ислямска държава"

Парламентът на Турция прие резолюция, с която се дава мандат на турската армия за трансгранични операции в Сирия и Ирак

Свещеният мюсюлмански празник Курбан Байрам започна с традиционната молитва намаз, отслужена тази сутрин в турските джамии.

Празникът е един от двата най-големи мюсюлмански, на който се принасят в жертва животни за здраве и благополучие, откъдето идва и името му, като в България е наричан Коч Байрам.

На традиционното тържество по случай Курбан Байрам в Главното Мюфтийство в София българските мюсюлмани са почели с едноминутно мълчание паметта на жертвите, загинали при взрива в завода в Горни Лом, предава БНР.

Турция е във ваканция до 8 октомври, като държавните учреждения и банките са затворени, но повечето магазини работят, а движението по магистралите и мостовете над Босфора е безплатно.

На фона на празника се наблюдава засилена военната активност по границата със Сирия. Парламентът на Турция прие резолюция, с която се дава мандат на турската армия за трансгранични операции в Сирия и Ирак.

Турският премиер Ахмет Давутоглу каза, че страната му ще направи каквото трябва, за да предотврати падането на сирийския кюрдски град Кобани в ръцете на джихадистите от „Ислямска държава“.

От Министреството на външните работи на Сирия обаче заявиха, че Дамаск разглежда като агресия всяка възможна военна намеса на Турция в Сирия.