Стара Загора празнува 135 години от възстановяването си!

Програмата: какво, къде, кога! И малко история!

С тържествена литургия в Катедралния храм "Свети Димитър" от 09.00 часа започват тържествата по повод празника на Стара Загора 5 октомври.
От 10.00 часа на площада пред Общината ще се състои тържественият ритуал по издигане на Националното знаме на Република България.
От 10.30 часа в Парк "Пети октомври" /Градската градина/ ще бъдат положени цветя на симовличния камък за възстановяването на Стара Загора.
В рамките на празничната прогама днес е третият ден от XXXIII Международният бридж фестивал, който се провежда в хотелски комплекс "Верея". А на общинските тенис кортове от 18.00 ч. се провежда вторият ден от традиционният турнир по тенис.
По повод 5 октомври, празника на нашия град и 135-та годишнина от полагането на първия камък, символизиращ възстановяването на града ни от разоренията по време на Руско-турската война, Регионален исторически музей - Стара Загора отваря вратите си от 10:00 до 18:00 часа безплатно, за всички желаещи да се докоснат до богатата ни история.
Заради съвпадението на празника на Стара Загора с провеждането на изборите за народни представители в същия ден, тази година няма да се организират празнично шествие и празничен концерт с илюминации.

На 5 октомври 1879 г. губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди полага основния камък за възстановяването на опожарения от войските на Сюлейман паша град по време на Руско-турската война /1877-1878/, съгласно изработеният от чешкия техник Любор Байер план, който превръща Стара Загора в първия следосвобожденски град със съвременно градоустройствено решение. Байер проектира модерната правоъгълна шахматна планировка, характерна за днешна Стара Загора. В България единственият друг град с такъв устройствен план е Нова Загора, който също е изгорен от турците. С шахматна планировка са най-модерните и големи градове в света — Мексико сити, Буенос Айрес, Пекин, Токио и др.

С население от 137 834 души по данни от преброяването към 31.12.2013 г., Стара Загора е 6-ят по население град в страната. Той образува по данни на НСИ 5-тият по големина агломерационен ареал в България с население от 213 444 жители. В града се намира най-старият в Тракия български театър - Драматичен театър "Гео Милев". През 1925 г. е открита втората след София опера - Южнобългарската опера (днес Държавна опера Стара Загора).

В Стара загора се намира най-старият по нашите земи Античен форум Августа Траяна, както и Неолитни жилища - експозиция на запазени човешки обитания и съдове от периода на ранния неолит (средата на 6 хилядолетие пр.н.е.), експонирани в специална защитна сграда.

Южната порта на Августа Траяна, Късноантична обществена сграда с мозайка (4-6 век; експонирана в партерния етаж на паричния салон на Централната пощенска палата, Късноантична подова мозайка от края на 4 век близо до сградата на НТС. Тук е и Хилендарския метох, в двора на храм „Свети Димитър“ - централно място в експозицията заема темата „Левски в Стара Загора“, която проследява тригодишния престой на Апостола в града (1855–1858 г.) и ролята му при изграждането на местните революционни комитети.
Тук се намира първият градски парк от европейски тип в България - Парк „Митрополит Методий Кусев“ (по-често наричан Аязмото).

Паркът е създаден на 28 февруари 1895 година от митрополит Методий Кусев под името „Св. княз Борис-Михаил“. Разположен е на площ от 3200 дка в северна посока от града и разполага с уникални за България дървесни видове. Тези видове включват 180 местни и екзотични дървесни и храстови видове между които обикновен кипарис, черен бор, атласки кедър, алепски бор, сребрист смърч, източна туя, испанска ела и райска ябълка. От животинските видове се срещат сърни, източноевропейски таралежи, сухоземни костенурки, катерици.