Местните данъци в София– без промяна и през 2015 година

До края на септември в общинската хазна са влезли 382 млн. лв

Основните местни данъци в София няма да се вдигат през 2015 г., съобщи за “24 часа” зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.
За шеста поредна година общината замразява местните налози. Единственият вариант за промяна е такса смет, след като предишният парламент прие промяна в Закона за местните данъци и такси за начина на изчисление на налога.

“Надявам се новият парламент да прояви разбиране и да промени закона, тъй като държавата не е разработила нова методология за изчисление на таксата. В този случай общинските бюджети ще бъдат изправени пред сериозен риск, а на хората може да им се наложи да плащат доста по-скъп данък”, заяви Барбалов.

Заради забавянето на старта на новия програмен период обаче финансовата рамка за 2015 г. няма да е рекордна като тазгодишната - 1,46 млрд. лв.
С 27 млн. лв. повече данъци са платили софиянци спрямо 2013 г. До края на септември в общинската хазна са влезли 382 млн. лв., или 72,1% от планираното. От тях данъчните приходи са 176,6 млн. лв., а неданъчните - 205,6 млн. лв. 129 млн. лв. са постъпленията от такса смет, а от данъка върху колите - 57 млн. лв. Софиянци са платили 10 млн. лв. данъци през ПОС устройства.

“За първи път през тази година има ръст на приходите от данъка върху възмездните сделки. Причината е, че се е увеличил броят на издадените данъчни оценки. Повече са и приходите от технически услуги заради многото издадени и презаверени строителни разрешителни. Данните сочат, че пазарът на недвижими имоти и строителството се раздвижва”, смята Барбалов.