Столична община събра 60% от приходите си за годината

Държавата не е разплатила около 50 млн. лв. на Столична община

Столичната община е изпълнила 60,5% от предвидените приходи за годината. Според отчета на общината от началото на 2014 г. събраните средства са 320,5 млн. лв., което е с 18,9 млн. лв. повече от миналата година. Приходите от данъци са 151,3 млн. лв., или с 3,5 млн. повече спрямо 2013 г. От неданъчните приходи в общинската хазна са събрани 169,1 млн.лв., със 15,3 млн.лв. повече спрямо предходната година. Това обяви в понеделник зам.-кметът по финанси в София Дончо Барбалов.

От данъка от превозните средства приходите са 49,7 млн. лв. (69% от годишния план), събрани са с 6,3 млн. лв. повече спрямо първото шестмесечие на предходната година, информира заместник-кметът. От такса “смет” са събрани 104,2 млн. лв., (56,8% от годишния план) с 6,9 млн. лв. повече от същия период на миналата година. От продажба на активи са събрани 2,5 млн. лв. при годишен план от 9,7 млн. лева.

Барбалов отчете и повишение при приходите от издадени строителни разрешителни - 5.13 млн. лева, което е с над 2 млн. лева повече. Това означва, че в столицата се регистрира макар и лек ръст в строителството. От реклама и наеми са събрани 2.2 млн. лева при 1.3 млн. лева за първите седем месеца на 2013 г

От бюджета на Столична общита са отделени 750 000 лв. за корекция на речните корита. Общата сума за тази дейност е общо 1 192 000 лв. Темата стана особено актуална, след като няколко големи наводнения предизвикаха жертви и огромни щети в различни региони на страната само от началото на лятото.   

„За съжаление по-голямата част от средствата е за сметка на нашия бюджет, въпреки че по закон държавата би трябвало да се включи по-активно”, коментира зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Като превантивна мярка е изградена дига на р. Лесновска и вече тече процедура по приемането й. Стойността на обществената поръчка е 880 000 лв. До края на годината ще приключи и проектът корекция на коритото на р. Искър.

Държавата не е разплатила около 50 млн. лв. на Столична община,    каза още Барбалов. Плащанията са забавени заради спрените пари по оперативните програми „Околна среда” и „Регионално развитие”. Най-застрашен е проектът за нова канализация на гр. Банкя по „Околна среда”. Там не е платен аванс от 5,6 млн. лв. и последващо първо плащане от 5,9 млн. лв към фирмата изпълнител, а общината няма нужните средства. Не са платени и 15 млн. лв за новите влакове за метрото, както и 13 млн. лева за трамваите стрели. От общината се надяват плащанията по двете програми скоро да бъдат възстановени.