135 балона литнаха в небето над Стара Загора за празника

Да даваме всичко, за да израства градът ни, призова Живко Тодоров

Много хора са дали всичко от себе си, за да я има Стара Загора. По същия начин трябва и ние да даваме всичко от себе си, за да го има града ни и да се развива като по-добро място за живеене. Благодарение на доброволния труд на хилядите наши предци, градът изплува от пепелищата и успя да стане един от най-добрите градове в България.

Вярно е, че Стара Загора е град на липите, поетите и правите улици, но той е и град на младостта - младите са бъдещето на България и Стара Загора. Това каза в словото си по време на тържествения ритуал за празника на града кметът Живко Тодоров.

Деца, облечени в народни носии пуснаха 135 балона с цветовете на българския трикольор в небето, по повод 135-та годишнина от полагането на възстановителния камък на Стара Загора след многократни опожарявания. На площада пред общината бяха издигнати с тържествен военен ритуал знамената на Република България, Стара Загора и Европейския съюз.

Венци и цветя пред съзидателното дело на предците пред символичния камък на града, поднесоха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет – Емил Христов и бригаден генерал Димитър Илиев, командир на Старозагорския военен гарнизон, както и представители на политически партии и обществени организации.

Стара Загора има история, но е и град млад на младите хора – бъдещето на нашата държава и нашия град. Все повече млади хора търсят своето развитие тук, правят семейства, образоват се, започват работа и оставят след себе си следи – това е радостно за нас. Трябва да продължаваме да насърчаваме младостта, сигурен съм в тях, че те ще направят така, че градът ни да бъде още по-добър. Господ да е с нас и да ни помага и подкрепя - каза още Живко Тодоров.
Той връчи символичния ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора - ученика от Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ Диян Ганев, който също поздрави младите хора и всички старозагорци с празника. По традиция от 18 години насам за един ден Стара Загора ще се управлява от Млад кмет, избран след оспорвано състезание в Младежкия дом.
На този ден Стара Загора удостоява и заслужилите си граждани. Кметът Живко Тодоров връчи символичния ключ на града и званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на Димо Бухчев, който бе избран с решение на септемврийската сесия на Общински съвет Стара Загора.
Официалните лица и гражданите окичиха с венци и цветя паметника в парк „Пети октомври“ и символичния камък за възстановяването на града. Заради съвпадението на празника на Стара Загора с провеждането на изборите за народни представители в днешния ден, тази година не се проведе празнично шествие и празничен концерт с илюминации.
Днес Регионален исторически музей-Стара Загора работи до 18 часа безплатно за всички желаещи да се докоснат до богатата ни история.