Автобуси стоварват гласоподаватели в Бурса

Голяма част от изселниците в Бурса не знаят как да напишат името си на български

Въпреки слабия старт на изборния ден в Бурса, малко след 9:30 часа пред една от секциите в града се изсипа множество от хора, дошли организирано с автобуси, за да дадат своя глас.
Само за около час и половина пред секцията бяха преброени десет автобуса и микробуса, които превозваха български изселници, за да дадат своя глас днес, пише OFFNews.

Те разказаха, че са от по-отдалечените квартали на Бурса и сами са се организирали, за да дойдат до секцията. Оправдаха се и с това, че транспорт до тази секция няма, въпреки че буквално пред нея има спирка на автобус от градския транспорт.

Друг интересен момент при гласуването в Бурса е, че пред трите секции в училището десетина души помагаха на хората да попълнят задължителните декларации, с които удостоверяват, че не са и няма да гласуват на друго място. Голяма част от изселниците в Бурса са неграмотни и не знаят как да напишат името си на български.

Хората, които попълваха декларациите, пристигнаха малко след 6:30 и се представиха като наблюдатели и застъпници явно без да знаят какво значи това и без документ те не бяха отчетени като такива от председателите на секционните комисии.
„Доброволците“, които помагаха на хората с декларации, заявиха че са там без да взимат пари и го правят от добра воля. Не са пратените нито от някоя партия, нито организирани от някоя изселническа организация.

Един от доброволците разказа, че в училището, в което работи като начален учител, е получено съобщение със запитване кой знае да говори и пише на български език. Тези, които имат възможността да пишат и помагат са били извикани, като самите те не знаеха от кого.
Днес в Бурса се очаква да се гласува от над 50 000 български изселници. В града има 37 секции, които ще поемат наплива от гласоподаватели. След 19 часа очаквайте първи резултати от изборите в Бурса.

От ЦИК обясниха, че това не се счита за нарушение. Важно е човекът, подписал декларацията, да е наясно със съдържанието ѝ и собственоръчно да положи подпис.
Видео към материала можете да видите тук.