В Бурса гласуват, без да знаят български – как четат бюлетината тогава?

А кой може да мотивира българите в България да гласуват?

В Бурса, Турция, където за тези парламентарни избори бяха открити рекорден брой секции,  гласуват избиратели, които не знаят български език. Те не могат да говорят, а следователно и да четат на български. Това става ясно от репортаж на Нова телевизия, в който репортер на медията разговаря с избирателите, след като упражнят правото си на глас. Младо момиче изобщо не разбира какво я питат, докато не и зададат въпроса на турски език. Защо обаче гласува и как гласува, след като не разбира какво е написано в бюлетината, какво говорят българските политици, какво е записано в програмите и посланията им? Този въпрос остава отворен. Има и изселници, които все още не са забравили българския език. Всеки от тях има свои мотиви да гласува, става ясно още от репортажа.

Сутринта активността в Бурса беше ниска, следобед обаче се появи оживление на места пред избирателните секции. В „Хюриет” – изселнически квартал в Бурса, където са разположени 4 секции, се стигна до опашки от избиратели. Причина за това били трудности с попълването на декларациите преди пускането на бюлетините. Очаква се малко преди затварянето на урните да има отново поток от гласуващи.

В Турция са много мотивирани да гласуват на изборите за български парламент и да участват в решаването на въпроса кой ще управлява страната.  
Кой обаче може да мотивира знаещите български език българи, тук в България, да упражнят правото си на глас, е въпрос с още по-висока трудност.