Кюрди окупираха сградите на Европарламента и ООН

Демонстрантите настояват международната общност да предприеме военна и хуманитарна намеса в помощ на сирийското селище Кобане

Група кюрдски протестиращи окупираха сградите на Европейския парламент в Брюксел и на ООН в Женева. Демонстрантите настояват международната общност да предприеме военна и хуманитарна намеса в помощ на сирийското селище Кобане, нападнато от джихадистите от „Ислямска държава”, съобщи бТВ.

В Брюксел около 50 мъже и жени организираха седящ протест, докато множество европейски депутати дойдоха да се срещнат с тях. „Ще се борим срещу „Ислямска държава”, заяви лидерът на социалистите Джани Питела, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти.

Председателят на ЕП Мартин Шулц също се съгласи да приеме делегация. Той подчерта, че начинът им на действие „вероятно не е бил най-добрият”, но ги увери в „подкрепата на Европейския парламент за международните усилия за спиране на ИД и обеща да изпрати посланието им в НАТО”, съобщи източник на парламента.

Междувременно кюрди са нахлули преди минути пред сградата на ООН в Женева и са направили опит да свалят турското знаме от пилона, предаде „Фокус”. На мястото има полиция.

Европарламентът и ООН са поредните сгради, които станаха обект на демонстриращите кюрди, като през последната нощ спонтанни протести имаше в редица европейски градове. Акциите обикновено преминават мирно, като целта им е да привлекат вниманието на международната общност към Кобане.

Над сто кюрди протестираха снощи в залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел. Сходни демонстрации е имало на летищата в Лиеж и Париж. Протести на кюрди са били организирани също в Австрия, Германия, Швеция, Швейцария и Дания.

Кюрдски демонстранти окупираха снощи и холандския парламент, като останаха в него четири часа, след което доброволно го напуснаха. Хиляди протестиращи преминаха по улиците на Хага с настояване за незабавни действия.

Някои от тях обвиняват турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че е спомогнал за възхода на радикалната групировка.

Междувременно продължават битките между кюрдските бойци и джихадистите от групировката „Ислямска държава” за контрола над сирийския град Кобане, съобщиха кореспонденти на „Франс прес” от близката граница с Турция.