120 изтъкнати учени събира конференция по физика в Пловдивския университет

Животът

08-10-2014, 13:21

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

От 10 до 12 октомври

120 изтъкнати учени от цялата страна ще се включат в Националната научна конференция по физика, организирана от 10 до 12 октомври от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Съюза на физиците в България.

Толкова мащабна и обхващаща всички области на физиката национална научна конференция не е организирана през последните 38 години, разказа проф. д-р Теменежка Йовчева от Физическия факултет в ПУ "Паисий Хилендарски". 

Тя припомни, че последното подобно събитие се е провело през далечната 1976 година. Идеята за настоящия форум се е родила след проведения през 2013 г. II-ри Конгрес на физиците, който е бил първото събитие от този ранг за последните 3 десетилетия - предходният е бил през 1983 г.
В рамките на Националната научна конференция по физика ще бъдат представени актуални научни постижения от различни фундаментални и приложни области в седем физични направления. 

Участниците са изявени български учени, преподаватели и изследователи, които работят във водещи университетски и научно-изследователски лаборатории у нас и по света. 

Сред участниците са представители на почти всички университети в страната, в които има факултетите по физика или по природни науки, както и голяма част от институтите на БАН. 

Сред чуждестранните участници в конференцията са Медицинско училище "Файнберг", Северозападен университет, САЩ; Институти "Макс Планк" - Институт за изследване на желязото - Дюселдорф, Германия; Обединен институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия; Университет за приложни науки, гр. Резекне, Латвия; Дъблински университет, Ирландия; Казански национален изследователски технологичен университет, Казан, Русия. 

Националната научна конференция предлага подходяща благоприятна среда за обмен на ценни идеи между учените и възможност за създаване на трайни контакти, бъдещи партньорства и общи инициативи.

По време на тридневната научна програма ще бъдат представени 101 доклада, поканени са 8 лектори, всеки от тях експерт в едно от седемте физични направления във фокус на форума. Секциите също са седем: "Фотонни и телекомуникационни технологии", "Физика на кондензираната материя", "Атомна и ядрена физика", "Теоретична и математическа физика", "Физика на Земята, атмосферата и Космоса. Океанология", "Интердисциплинарна физика (Физика на храните, Медицинска физика и др.)", "Електроника, информационни и образователни технологии".