Дигитализират уникални ръкописи от израелската библиотека

Културният институт отвори своите трезори и допусна агенция Асошиейтед прес

Много народи поддържат официални библиотеки от най-ценните исторически ръкописи в техните страни. Израелската обаче е уникална: тя се стреми да събере ръкописи от всяка страна, в която някога са живели евреи. Бележникът с речник на иврит на Кафка, първите писмени доказателства за езика идиш, Короните на Дамаск, библии, контрабандно изнесени от Сирия преди 20 години в шпионска операция на Мосад толкова тайно, че самото им съществуване в Израел се пази в тайна в продължение на години. Това са съкровищата, които Израел не позволява на никого да преглежда извън националната си библиотекар съобщава  vesti.bg.

Сега Националната библиотека на Израел избърсва паяжините от някои от най-ценните съкровища от колекцията си с цел да привлече вниманието към ново усилие за запазване и популяризиране на тези съкровища.Библиотеката поставя началото на много амбициозна инициатива за дигитализиране на всеки еврейски ръкопис, който съществува. Освен това иска и изграждане на нов дом за тези ръкописи в сграда, близо до израелския парламент.

Тази седмица библиотеката отвори своите трезори и позволи на агенция Асошиейтед прес да хвърли поглед върху най-ценните ѝ притежания. Някои от тях не са показвани пред публика от години, а други – никога.

"Въпреки че тези предмети са уникални, това, което ги прави още по-уникални, са историите, които стоят зад всеки един от тях", казва Авиад Столман, ръководител на колекциите в музея.

Ето един поглед към някои от тези ръкописи и невероятният им път до Йерусалим и на Националната библиотека на Израел.

Короните на Дамаск

Тези "корони", еврейски термин за библейски ръкописи, са едни от най-ранните пълни ръкописи от еврейската Библия. Написани в Близкия Изток и Европа преди между 700 и 1000 години, те са били пазени от древната еврейска общност в Дамаск, Сирия в продължение на стотици години.

Когато в началото на 90-те години на миналия век сирийският диктатор Хафез Асад позволява на евреите да пътуват, някои се преселват в Израел, с с тях и ръкописите, които са изнесени от Сирия в тайна операция на Мосад. Те са депозирани в националната библиотека.

"Получихме ги от Мосад, при условие, че ще ги пазим в тайна", разказва Рафи Уайзър, който по онова време е директор на ръкописи и архиви в библиотеката. Само дузина служители тогава знаели за ръкописите, обяснява Уайзър, който вече е пенсионер, но доброволно работи все още в библиотеката.

Израел оповестява съществуването на ръкописите през 2000 г., когато са показани на частна аудиенция. Оттогава те не са излагани на показ.

Бележникът на иврит на Кафка

Този тънък бележник съдържа 20 страници с думи от ивритски речник, написани с големите печатни букви на видния автор Франц Кафка.

В края на живота си говорещият немски еврейски автор обмисля да напусне Прага и да се премести да живее в Израел. Той взима уроци по иврит от 18-годишен студент, родом от Йерусалим, който през 1920 г. е в Прага, за да учи математика. Кафка така и не се мести в Израел, която придобива независимост през 1948 г., но дарява бележника си на музея.

Богословските теории на Нютон

Сър Исак Нютон е дал на света три закона за движението, които носят неговото име. Но той има и други теории: относно писанията на иврит и апокалипсиса.

В ръкописния си английски, на моменти свързан с думи на иврит, Нютон прилага научния си ум за измервания на древния еврейски храм в Йерусалим и предрича, че краят на света ще настъпи през 2060 г.

Най-ранният текст на идиш

Този огромен, тежък молитвеник от XIII в. е написан в червено черна еврейска калиграфия и е бил използван от духовните лица, които пеели празничните молитви в синагогата на Вормс, град в Германия.

На страница №54, скрит в големи черни букви на иврит в текста на химна Пасха, е написано посланието: "Нека хубав ден да блести за онзи, който носи тази молитвена книга в синагогата".

Това е най-ранното писмено доказателство за съществуването на идиш, вековен език на евреите ашкенази от Ценрална и Източна Европа.