Разследват самотния баща от Деляновци за злоупотреба с пари от дарения

Крими

08-10-2014, 14:52

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Самотният баща от Деляновци харчел по 2000 лв. в казина

За няколко месеца съпричастни българи дариха около 90 000 лева

Баща купи апартамент за семейството си с пари от дарения. След като бе натопен от съседи обаче, срещу него в момента се води прокурорско разследване за злоупотреба с доверие и неправомерно харчене на получени пари, предаде вестник "Борба".
Историята на Евгени Стефанов и децата му от свищовското село Деляновци трогна хиляди българи пред време. Тогава мъжът се жалва, че бившата му съпруга взема детските надбавки и двете му момчета са принудени да ходят пеш до училище и да живеят в мизерни условия. След публикациите към село Деляновци заваляха десетки колети и парични преводи. Българи от цялата страна и емигранти от чужбина, трогнати от съдбата на бащата и двете деца, изпращаха кой колкото и каквото може, за да му помогнат. За няколко месеца бащата събрал около 90 хил. лв. само от изпратените парични записи. С част от тях той купил апартамент за 53 хил. лв. в Свищов, където живее с децата си и върналата се междувременно при него отново съпруга. На апартамента е направен ремонт, купени са мебели и сега децата и родителите живеят при много добри условия.
Съселяни на Евгени от Деляновци обаче не могли да приемат споходилото мъжа щастие. Те започнали да пишат писма до полицията, прокуратурата и останалите държавни институции, че бащата проиграва пратените му парични дарения по казината и на комар. Слуховете накараха прокуратурата в Свищов да се самосезира и да започне срещу мъжа разследване за злоупотреба с доверие. Самият Евгени категорично отрича да е пръскал парите за децата по игралните зали. “Аз карти не мога играя, те ще ме обвиняват, че съм проиграл парите на децата си”, гневи се мъжът. Социалните служби в крайдунавския град също направили проверка и излезли със заключение, че бащата бил харчил парите от даренията неправомерно, като купувал на децата ненужни скъпи и луксозни предмети. “Ненужните” предмети на лукса били два детски велосипеда за по 80 лв.
“Кое друго е ненужно. Апартаментът, мебелите и обзавеждането, които купих, за да могат децата ми да се чувстват и да живеят най-после като останалите свои връстници и да не се срамуват. Ремонтът и мебелите струваха общо към 25 - 30 хил. лв. Това ли са ненужните разходи? Поисках да купя един климатик, от банката отказаха да ми дадат пари, тъй като преди това ги бях направил дарение на децата. Водих дело и съдийката ми каза, че от социалното изпратили писмо пари да не ми се дават, защото съм щял да ги проиграя на комар. И съдът отказа да разпореди на банката да ми даде пари за така нужния климатик. А зимата идва и децата ще стоят на студено”, обяснява мъжът. Той е дълбоко огорчен от завистта на съселяните си от Деляновци, които според него стоят в основата на всичките сигнали до полиция и прокуратура. “Как е възможно да има толкова злобни хора, които, като видят, че някой изведнъж заживява по-добре, веднага бързат да го потопят отново в блатото с всякакви средства. Е, разследваха ме и не установиха, че съм играл комар. Какъв ще е следващият ход на завистниците? Искам още веднъж да благодаря на всички добри хора, които ми помогнаха в трудния момент, и да ги уверя, че нито една стотинка от техните дарения не е отишла за нещо излишно”, твърди Евгени Стефанов.