Дискутират проблемите на пътната инфраструктура

Слънчев бряг бряг е домакин на 7-та национална конференция за  пътищата.  Тя започва днес и ще пордължи до 12 октомври. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров ще приветства участниците в нея. Тя се организира от катедра „Пътища“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и АПИ под патронажа на Министерството на регионалното развитие, а основната тема тази година са пътните настилки.

 Основна цел на конференцията е осигуряване на форум за представяне, анализ и обмен на научни изследвания и информация относно пътните настилки. Като резултат следва да бъдат идентифицирани потенциалните възможности за действително приложение на изложените научни анализи и предложения за осигуряване на по-добра и по-безопасна пътна инфраструктура.

Участниците в конференцията ще могат да чуят анализи и доклади, както и да обменят опит в 5 панела: „Оразмеряване на пътни настилки“, „Оразмеряване на бетонови настилки”, „Строителство и поддържане на пътища“, „Геотехнически изследвания и управление на пътната мрежа“ и „Пътна безопасност“.

Водещите чуждестранни лектори на конференцията са преподаватели от Техническия универститет в Дрезден – проф. д-р инж. Фромут Велнер, и неговия аспирант инж. Стефан Виларт. Доклади ще изнесат и сръбски пътни експерти в областта на обследването на стоманобетонни мостове. За новостите в пътната безопасност ще говори д-р инж. Маурицио Тира от Италия, а арх. Диен Вирсма ще разкаже за опита на Холандия как се регулира улично движение без хоризонтална и вертикална маркировка.

Официални гости на 7-та конференция ще бъдат посланикът на Република Полша у нас Н. Пр. Кшищоф Краевски, ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Красимир Петров, кметът на Бургас Димитър Николов и др. В срещата ще участват изтъкнати български пътни специалисти, преподаватели и чуждестранни гости.