Катамаран със соларни батерии тръгва между Силистра и Кълъраш

Демонстрациите ще започнат до края на годината

До края на годината между Силистра и отсрещния румънски град Кълъраш ще бъде пуснат в експлоатация демонстрационен катамаран със соларни батерии, който ще превозва пътници между двата бряга на река Дунав. Това предвижда предстоящата реализация на екологичен проект, който трябва да въведе ползването на иновативни и екологични транспортни средства, захранвани от възобновяеми източници на енергия, пише paralel44.com.
Общините в Силистра и Калъраш са единствените по цялото поречие на р. Дунав, които залагат на внедряването на качествено нови и щадящи околната среда транспортни системи, обясниха специалисти, участвали в разработката на проекта. Според тях, такива са плавателните средства, захранвани със соларни батерии и електродвигатели, както и автомобилите и велосипедите, захранвани с електричество от възобновяеми източници на енергия. Двете общини работят по съвместен проект за чист достъп до трансграничната зона, който предвижда серия от научни разработки за внедряване на иновативни транспортни средства, обясниха още от община Силистра.
Партньорите по проекта са български и румънски научни и образователни институти. Те участват в проектирането на две пристанища в района на Силистра за акостиране на екологични плавателни съдове и соларна площадка за зареждане на автомобили с електродвигатели. Средства за реализация на проектите ще се търсят от новите европейски програми.