МЗ със спешни мерки за осигуряване на шествалентна ваксина за бебетата

Ще бъдат осигурени 40 000 ваксини, които ще стигнат до края на годината, успокои здравният министър

Министерство на здравеопазването прекратява процедурата по шествалентна ваксина за бебета и пристъпва към директно договаряне. Освен това ще бъдат осигурени 40 000 ваксини, обяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков на брифинг, посветен на  проблема с доставката на ваксините. „Това количество ще бъде достатъчно до края на 2014 за нашите бебета", подчерта той, цитиран от „Стандарт”.

Министърът уточни, че има доставчик, който е спечелил конкурса, но не може да достави този вид ваксина, а само такава, която е във флакон. В този си вид ваксината не е регистрирана в позитивния лекарствен списък и не може да бъде закупена с държавни средства", обясни Ненков и допълни, че са сключили договор за петвалентна ваксина.

Здравният министър обясни, че доставчикът е обжалвал решението на Министерство на здравеопазването за прекратяване на процедурата за шествалентна ваксина. Ненков посочи, че с подкрепата на неговия екип, са взели решение, стъпвайки върху член. 90 в Закона на обществени поръчки, който позволява при екстремна ситуация да се пристъпи към директно договаряне, независимо от обжалването на този търговец.

„Преди да взема това решение беше изяснено от нашите юристи, че ако някой заведе дело, ще бъде персонално срещу мен и да бъда глобен в размер на 15 000 лева. Прецених, че мога да изтегля потребителски кредит и да платя тази глоба, но не мога да си позволя нито аз, нито моя екип, да седим и да чакаме някой да поставя на колене МЗ като институция или мен лично", посочи министър Мирослав Ненков.

Министър Ненков разясни, че от Министерство на здравеопазването са започнали подготовка на обществена поръчка, която да е с по-дълъг период от една година, която да се стартира от следващото ръководство, за период до 2 -3 години за доставка на ваксини.

„Имаме светлина в тунела, надяваме се да не се случи някакво обжалване, някаква друга хватка да се приложи, за да не бъдем забавени повече", категоричен бе Ненков.