Оставиха в ареста измамник, представял се за данъчен


Измамникът, който обикаляше южните курорти и изнудваше търговци, представяйки се данъчен остава в ареста. Решението е на Окръжен съд – Бургас и не подлежи на обжалване. Задържаният Георги Мартинов е обвиняем по досъдебно производство за това, че е възбудил и поддържал в заблуждение друго лице с цел да набави за себе си имотна облага като се е представил за данъчен служител. Мартинов е заблудил пострадалия, че може да състави протокол, с който да удостовери, че е извършена данъчна проверка и му е обещал, че до 15 септември тази година данъчни органи няма да проверяват заведението на измамения, като в замяна на това е получил сума от 300 лева. Това деяние Мартинов е извършил в условията на опасен рецидив.
На 07.08.2014 г. Районен съд - Царево е взел спрямо него първоначална мярка за неотклонение задържане под стража, а на 01.10.2014 г. не е уважил молбата му да я измени в по-лека. Мартинов за втори път обжалва пред въззивния съд определението на първата инстанция.
Защитникът му заяви пред Окръжен съд – Бургас, че от събраните в досъдебното производство доказателства не може да се направи обосновано предположени за авторство на Мартинов на деянието, за което е привлечен да отговаря. Адвокатът твърди, че са допуснати процесуални нарушения от разследващите, и че те не работят по случая. Според него само справката за миналите осъждания на поздащитния му не може да обоснове задържането му. Защитникът не намира опасност Мартинов да се укрие или да извърши друго престъпление. Той имал постоянен адрес, а до задържането му е работел в гр. Поморие.
Мартинов подкрепи изявлението защитника си и помоли за по-лека мярка за неотклонение.
Представителят на Окръжна прокуратура – Бургас предложи мярката за неотклонение да бъде потвърдена. Той намира противоречия в писмените жалби на обвиняемия и на неговия защитник. Прокурорът поддържа направения от Районен съд – Царево извод за наличие на обосновано предположение, че Мартинов е извършил вмененото му деяние. Държавният обвинител обърна внимание на многобройните му осъждания – 12 пъти, и на наличието на опасен рецидив при осъществяване на разследваното престъпление, както и на факта, че обвиняемият не работи и няма постоянна уседналост. Прокурорът смята, че Мартинов е лице с висока степен на обществена опасност.
Окръжен съд – Бургас установи, че са налице всички предпоставки за задържането под стража на Мартинов, а от началото на разследването е изтекъл кратък период от време, и потвърди наложената на Мартинов мярка за неотклонение. Съдът му наложи едномесечен срок, в който той няма право да обжалва мярката за процесуална принуда.