Десетки пловдивски майки подкрепаха малката Ана-Мария (СНИМКИ)

Протестиращите искат дисциплинарно уволнение на директора на столичното помощно училище и честно разследване на случая

Десетки пловдивски майки се събраха на площад „Съединение“ в подкрепа на малката Ана-Мария. Те настояват за дисциплинарно уволнение на директора на столичното помощно училище и честно и коректно разследване на случая.

Площадът се изпълни с лозунги с надписи: „Кой свали бельото на Ана-Мария?“, „Посегнато е на невинно дете, време е институциите да заработят адекватно“, „Ние вярваме на Ана-Мария“. На две колички с деца пък бе поставен надпис: „Къде си мое детство-ела и ме вземи! Защо ми взехте детството, бъдете добри!“

Някои от присъстващите днес бяха родителите на деца с аутизъм. Те са притеснени и искат сигурна и безопасна учебна среда. Майките разказаха, че ежедневно се срещат с прояви на дискриминация към техните деца и настояват за поставянето на камери в тези институции.

Даниела Петрова е майка на 13-годишната Гери, която е аутист. Тя разказа за Plovdivutre.bg, че често среща негативно отношение от обществото.  „В учебното заведение, в което учеше детето ми, не й позволиха да участва в детски театър! Приех го като дискриминация!“, каза друга майка на момиченце с аутизъм. Жената се е обърнала към „Защита на детето“, но никой не й обърнал внимание, повярвали на госпожата и много бързо случая с детето й бил забравен. Майките са категорични, че трябва да се вярва на Ана-Мария и тя да бъде защитена.

„Не е срамно да имаш проблем!", каза Лиляна, дошла да подкрепи майките на деца с аутизъм. „Трябва да спрем да си затваряме очите и да си запушваме ушите.“, допълни тя.

Протестиращите поискаха изнасяне на истината по случая с Ана-Мария, както и обявяване на виновника.