Отбелязваме Световния ден на донорството

На днешния Световен ден на донорството в България за втори пореден път стартира Седмица на донорството

От 11 до 19 октомври Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации организират събития в цялата страна, за да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

48 органа са трансплантирани, след като 16 души са изпаднали в мозъчна смърт от началото на 2014 г. до момента, съобщи за БНР директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова:

Когато аз постъпих на работа тук, изводът беше, че българинът не дарява, лекарите не работят – не, не е така – българинът е дарител, лекарите ни са страхотни и самоотвержени. Моят извод е, че институциите не са на мястото си и не работят, за да създадат условия за информираност на хората – какво е донорството, какво е трансплантацията, какво е мозъчна смърт. Хората искат да знаят.

Още 11 трансплантации са направени у нас, след като нуждаещите се са получили орган от свой близък. Други 16 българи са се трансплантирали в чужбина. Страната ни е на път да достигне положителния си рекорд за извършени трансплантации от 1999 г., когато те са 92 на брой. Към момента в листата на чакащите за орган за трансплантация у нас има записани 943-ма души. Близо 200 от тях загиват всяка година, а нови 300 влизат в този списък.