Почистване на бижута - изпитани начини за безопасна грижа

Перли, диаманти, злато, сребро - не експериментирайте

Търсачките в Интернет ще ви представят стотици различни начини за почистване на бижута. Най-използваните са с паста за зъби, с кетчуп, с бира. Това са наистина хитри трикове, но не са за препоръчване, пише bijutatrends.blogspot.com.
Ето и изпитаните начини за безопасна грижа за накити с перли, диаманти, злато и сребро.
Перли
Когато перлите са видимо мръсни, измийте ги като сложите една чаена лъжичка препарат за миене на съдове в 1 литър вода." Потопете ги за 10 до 15 секунди и ги избършете с мека памучна кърпа. Съхранявайте ги в памучна торбичка, отделно от другите бижута. За да имате гаранция, че те ще остават лъскави, не ги дръжте в кутията за бижута, а ги носете редовно. Това ще ги държи винаги полирани, благодарение на естествените масла на тялото ви. Когато ги свалите, избършете ги с сух памучен плат.
Диаманти
Най-добрият начин за почистване на диамантите е с топла сапунена вода и четка с мек косъм. Също може да ви е от полза и стара четка за зъби, която вече не става за миене на зъби, поради това, че косъмът й е омекнал. След това подсушете диамантите с мека кърпа. Може би сте чували, че използването на паста за зъби дава блясък на диамантите. Определено това не е добра идея. Пастата за зъби е достатъчно абразивна, за да получите точно обратния ефект на полирането – надраскване.
Злато
Винаги отстранявайте златните бижута преди да влезете в банята за душ или вана. Прекия допир на златните бижута до сапун и душ гел правят златото мрачно и тъмно. Един от най-ефикасните начини за почистване на злато е да смесите амоняк със сапунена вода. Потопете бижутата и внимателно ги изчеткайте с четка с мек косъм. Изплакнете с хладка вода и оставете бижуто да изсъхне.
Избягвайте ползването на басейни. Хлорът може да увреди трайно златните накити, като в следствие на допира с този химикал, украшенията потъмняват.
Сребро
Среброто е мек метал, който може да се огъне лесно. Сребърните бижута не трябва да се търкат с кърпа, която има дори и минимален абаразив, защото ще навреди на повърхността им. По-добре пробвайте с мека гъба. За да почистите потъмнелите сребърни накити, може да направите разтвор с една лъжичка сода за хляб, разтворена в чаша студена вода. Оставете ги за известно време, след което ги извадете и ги подсушете със суха гъба или много мека кърпа.