Каква е разликата между психолог, психотерапевт и психиатър?

Животът

11-10-2014, 15:30

Снимка:

georgiilchev.com

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Има ли разлика в работата на психолога, психотерапевта и психиатъра, или между тях може да се постави знак за равенство?
Отговор на този въпрос потърсихме от психолога Елена Дросева, която коментира за  „Бургаски репортер” различни казуси и дава професионални съвети.Ето какво обяснява специалистът.
Много често хората ме питат каква е разликата между психолога и психиатъра.
Още по-голямо е объркването, когато стане ясно, че между психолог и психотерапевт няма знак за равенство.
Затова реших да ви обясня каква е разликата между трите професии и кога да се обръщаме към психолог, психотерапевт или психиатър.
За да работи един човек като психолог, той трябва да е завършил в университет специалност „Психология” степен бакалавър или магистър. Психологът работи с хора, попаднали в трудна ситуация от своя живот. Той ги консултира, като по този начин им помага да излязат от затрудненото положение. Психологът може да работи с деца или възрастни и използва различни методи на работа, които е научил в университета. Той НЯМА ПРАВО да изписва медикаменти! Ако прецени, че неговият клиент има нужда от по-специализирана и сериозна помощ, е желателно да го насочи към психотерапевт и/или психиатър.Психолог
За да се нарича един специалист психотерапевт, той трябва да има завършена магистратура по психология в университет, след това трябва да е специализирал психотерапия в една от признатите школи по психотерапия в България. Някой от тези школи са психоаналитичната, юнгианската, позитивната психотерапия, когнитивно-поведенческата, психодрамата и др.
Това обучение продължава най-малко още 5, 6 години. То дава знания и умения на психотерапевтите да работят с клиенти, които имат различни психологически проблеми, психосоматични проблеми, което означава, че клиентът има някакъв физически проблем, например, главоболие, болки в стомаха, сърцебиене, високо кръвно налягане.  На такъв човек лекарите предварително са направили много изследвания, които са показали, че няма физическа причина за посочените симптоми. Тогава идва на помощ психотерапевтът. Към психотерапевт се обръщат родители на деца с различни поведенчески проблеми, или когато детето е започнало безпричинно да се изпуска вечер, проявява автоагресия, скубе си косата и много други по-леки или по-тежки състояния. Но и психотерапевтът НЯМА ПРАВО да изписва медикаменти, ако се прецени, че клиентът има нужда от това се насочва към психиатър.
Психиатърът е лекар и има медицинско образование. Той може да работи както със здрави хора, които в даден момент са в много трудна ситуация и имат нужда от малко успокоение, чрез медикаменти, така и с психично болни хора.Различното място
Хората не трябва да се плашат, ако им се наложи да посетят кабинета на психиатъра. Това не означава, че са болни или както е прието да се казва „луди”. Много често психолозите и психотерапевтите работят в екип с психиатрите, това е и препоръчително. В цял свят се работи така. Това ще даде една по-голяма сигурност на клиента, че нещата са под контрол и неговото лечение ще бъде най-доброто в дадения момент.
САМО ПСИХИАТРИТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ИЗПИСВАТ МЕДИКАМЕНТИ! Това е много важно да се знае от всички хора, тъй като понякога някои психолози и психотерапевти злоупотребяват и изписват или препоръчват на своя глава медикаменти, които са много опасни, когато не са изписани от специалист, който е добре запознат с тях!