Храна за утеха? Не утешава!

При лош ден търсете другаде утеха, съветват учените

Ако сте имали лош ден, вероятно нямате търпение да посегнете към кутия със сладолед за утеха.

Но се оказва, че е все едно дали ще хапнете сладолед, морков, или нищо. Храните за утеха не носят повече утеха, отколкото други храни.

Американски учени открили, че студенти в лошо настроение докладвали, че са се чувствали еднакво ободрени след като хапнали храна за утеха, други храни, или пък нищо.

Резултатите биха могли да помогнат на хората, които се опитват да отслабнат или да ядат по-здравословно. Като част от проучването, 100 студенти били помолени да оценят любимите си храни за утеха. След това изследователите предизвиквали лошо настроение у студентите, като ги карали да гледат клипове от тъжни филми. След това на половината от студентите била дадена любимата им храна за утеха, а на другата половина била дадена обикновена храна. След като студентите се наяли, изследователите ги попитали как се чувстват. Оказва се, че всички студенти се чувствали по-добре, независимо от това, което са яли.

Учените повторили същия експеримент, но този път половината от студентите яли храна за утеха, а другата половина не яла нищо. След няколко минути двете групи се чувствали еднакво добре и изследователи заявиха, че храната за утеха няма ефект върху настроението.

Изследователите признават, че проучването има съществени ограничения, едно от които е, че то е разгледало само определен тип "лошо настроение" - предизвикано от гледане на тъжни филми. Те добавиха, че не са разгледали случаи в контекста на реалния живот, в които хората ядат храни за утеха и допълват, че може би утехата идва със самото купуване на храната за утеха.

Въпреки това те заявиха, че не са били изненадани от констатациите, тъй като промените в настроението са психологически, а храната не предизвиква почти никакви психологически промени, пише beu.bg.