Близнашки: Служебният кабинет работи по промени в Изборния кодекс

Според служебния премиер най-естественият съюз за ново правителство е между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт

Служебният премиер Георги Близнашки съобщи, че експерти в служебното правителство работят усилено по проектопромени в Изборния кодекс.

Те предвиждат смесена избирателна система - половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите - пропорционално, като се върне системата „Д'Онт“ за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии, коментира близнашки пред телевизия „България он еър“.

Той посочи, че последните избори са показали най-лошите страни на пропорционалната избирателна система.

Според него промените ще дадат шанс на най-одобряваните парии да получат бонус подкрепа по естествен начин.

Служебният премиер заяви, че проектът за нов изборен закон ще бъде предложен на политическите партии веднага, след като се състави новият парламент, за което се работи много усилено.

Близнашки е на мнение, че сегашното преразпределение на гласовете от чужбина не може да се промени, тъй като „законът е такъв и трябва да се спази“.

Коментарът на министър-председателя идва на фона на протестите в Дупница и Кюстендил срещу получаването на депутатски мандат на Александър Методиев, известен като Бат Сали, от ДПС именно от техния избирателен район, където той е получил малко над 800 гласа.

„Българите зад граница вече проявяват значително по-голям интерес да гласуват. Това беше едно свръхусилие от наша страна. Даже изпратихме представители на държавната администрация, които да участват в секционните избирателни комисии. Проблемите идват от самия Изборен кодекс и приетата система за разпределяне на мандатите“, каза още той.

„По принцип два са критериите, по които се изгражда изборната система. От една страна демократичност, но вторият критерий е критерият за ефективност. Тоест страната да бъде управляема, да не се стига до тези ситуации, които наблюдаваме след последните избори“, добави служебният премиер.

Според него има два варианта за съставяне на нов кабинет, като единият е дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок и евентуално Патриотичния фронт.

По думите му това е най-естественият съюз предвид резултатите от вота на 5 октомври.

„Няма никакво съмнение, че ГЕРБ е големият победител от тях. Ако те имат сериозно отношение към проблемите на страната, трябва да седнат и да намерят формулата на управление, да изгладят своето взаимоотношение“, смята министър-председателят.

„Вторият вариант, който би могъл да се случи, е голямата коалиция, за която ни подсказват отвън“, посочи Близнашки, според когото освен ГЕРБ и БСП, трябва да има и още една формация.

Той допълни, че за подобен формат трябва да се търси и обществена подкрепа, която да позволи и провеждането на големите реформи.

Премиерът допълни, че „това е едно от нещата, котио не бива да бъдат отлагани, защото нашите партньори - НАТО и ЕС, имат големи очаквания“.