Андрей Ковачев организира дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух"

Дискусията е част от инициативата "Изстраданата европейска мечта на България 1989-1944г"

На 13 октомври (понеделник) евродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) организира дискусия на тема "Комунизмът и несломеният човешки дух" в Европейския парламент в Брюксел. Събитието започва в 18:30 часа и ще бъде открито от г-н Ковачев и германския му колега Михаел Галер, координатор в Групата на ЕНП.
Дискусията е част от инициативата на Андрей Ковачев "Изстраданата европейска мечта на България 1989-1944г", чието начало беше поставено през ноември 2010 г. в белгийската столица.
За участие във форума са поканени български дисиденти и знакови личности на българския преход, които са останали верни на съвестта и убежденията си. Основна тема на разговора ще бъде съхраняването на ценностите, хуманността и стремежа към свобода в условията на тоталитарната власт.
В центъра на дебата са съдбите на няколко личности, които остават в историята с това, че запазват нравствената си сила и независимостта на духа си дори в тежките условия на тоталитарна диктатура и след опити за физическото им унищожение. Сред тях е Дянко Марков, който ще вземе участие в дискусията. В дебата ще участват също д-р Едвин Сугарев и журналистката Даниела Горчева.
Събитието ще представи откъс от документален филм за д-р Никола Грозев, който става известен с хирургическите операции, извършени с подръчни средства в лагерите. Участниците ще видят и емблематични за "промените" кадри, заснети от кинорежисьора Евгени Михайлов.
По-рано тази година Андрей Ковачев представи в Европейския парламент и Народното събрание изложбата "България 1944-198г: забранена истина". През януари 2014 г. г-н Ковачев организира българо-германска конференция „Настояще, зависимо от сенките на комунистическото минало”, на която беше направена оценка на измитания път от двете страни след рухването на комунизма.