Ах, този Фейсбук

Погрижете се за сигурността на личните си данни в социалната мрежа, съветват експерти

Има три важни опции във Facebook, които всеки потребител трябва да провери. Това посочи преди време американският вестник "Ню Йорк Таймс". Авторите на изданието и тези на други онлайн медии от света припомнят значението на сигурността на личните данни в най-голямата социална мрежа и факта, че мнозина сред потребителите все още не са затворили от публичния поглед голяма част от информацията на профила си. Ето какво препоръчват наблюдателите за повече сигурност и по-спокоен живот в света на всепроникващата мрежа и чуждите очи, които ни наблюдават отвсякъде. 

1. Проверете кой може да вижда вашия статус, видеоклипове и снимки.

Това може да бъдат и всички хора в интернет, дори тези, които не са ви "приятели" във Facebook. А може и да ограничавате видимостта на това, което споделяте и снимките, на които сте отбелязани, за определени ваши "приятели". Под статуса ви има бутон, който посочва кой може да прочете какво сте публикували с името си в профила. Автоматичните настройки на Facebook позволяват на всеки (Everyone) да види статуса ви. Помислете дали сте съгласни с това. В личните ви настройки (Privacy Settings) може да проверите дали всеки човек от милионите, регистрирани в сайта, може да разгледа профила ви.

2. Обърнете внимание кой може да прочете личната ви информация.

В раздела за персонална информация във Facebook (Personal Info) могат да се посочат данни като рождената дата, семейния статут, религиозните и политически възгледи, образованието, работното място и email-а на потребителя. Кои от тях посочихте вие? Още през декември 2009 г. социалната мрежа промени настройките си така, че тези данни могат да се видят не само от приятелите ви (Only Friends), а от всички (Everyone). 

3. Проверете дали Google и другите търсачки откриват профила ви.

Настройките за търсене определят какво точно позволявате на Google да индексира. Съгласни ли сте името и профилът ви да излизат като публични резултати от търсенето в интернет? Ако не сте, отидете в личните си настройки (Privacy Settings), изберете търсенето (Search), натиснете затвори на съобщението, което ще ви излезе (Close), и след това махнете отметката от „позволявам” (Allow), което е изписано до втората опция за публичните резултати от търсенето (Public Search Results).

Източник: manager.bg