Йордан Бакалов: Човешка грешка е основната версия за взрива в Горни Лом

Ако има твърдения за саботаж, те трябва да се докажат, коментира вътрешният министър

Човешка грешка е последната версия за взрива в завода „Миджур“ с. Горни Лом. Това каза служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов пред bTV.
„Ние участваме много активно под ръководството на прокуратурата и следствието, помагаме. Миналата седмица се оформиха два щаба, единият на местно ниво, другият на централно ниво, за да може много по-оперативно да се помага, да се работи в самото разследване. Така че основната версия, по която се работи в момента е точно човешка грешка“, допълни министър Йордан Бакалов.

В коментар на твърденията за саботаж той заяви: „Нека да предоставят доказателствата тогава. В България обикновено се появяват много версии, но в края на краищата истината е там някъде във взрива.“

На въпрос човешка грешка или неспазване на законите е имало в този завод министър Бакалов каза: „Мога да кажа това, което ми е докладвано на мен. Още от 2007 година, когато е подписван договорът за утилизацията на тези мини, МВР е дало крайно негативно становище това да не се случва. Защото тези мини наистина са много опасни.  Защото този технологичен режим е опасен и защото количествата са прекалено големи. Така че още тогава те са дали негативното становище“.