Над 2000 души се включиха в Софийския маратон

Софийският маратон се провежда за трета година

Над 2000 души се включиха  в Софийския маратон. Повече от 1500 любители и близо 600 спортисти от 34 държави участваха в различните дистанции на бягането - 3, 8, 20 и 42 километра, съобщи БНР.

Освен за първото място и за наградния фонд,  по софийските улици се бяга и за каузи. Сред участниците е Ваня Тотева от Асоциация Пулмонална хипертония и Елена Енева, която ще бяга за впърви път в живота си в подкрепа на "пепеудените деца":

Бягаме за хората с редки болести. Аз конкретно бягам за "пеперудените деца", защото един от ярките спомени след поставянето на диагнозата на сина ми, беше, че може би ще има проблеми с ходенето. Тогава бях ужасена как детето ми няма да може да бяга. После, естествено, си казах, че много здрави хора не бягат. Но днес бягам в името на тези деца, които може би искат, но поради физическото си състояние не могат.

Софийският маратон се провежда за трета година, този път в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017г. Организатори на маратона са Столична община и Български олимпийски комитет в партньорство с Министерството на младежта и спорта.