Турция дава бази на САЩ за борба с „Ислямска държава”

В Турция ще бъдат обучавани 4000 бойци от умерената сирийска опозиция

Турция е дала своето разрешение САЩ и коалицията за борба срещу "Ислямска държава" да ползват базите ѝ, съобщи "Гардиън", позовавайки се на представители на американската армия, съобщи Дневник.

В неделя град Кобани, разположен близо до границата между Сирия и Турция, който от повече от седмица е под обсада на ислямистите, беше обстрелван с тежка артилерия. Представители на кюрдите, които защитават града съобщават, че засега успяват да отблъснат екстремистите.

През последните седмици администрацията на президента Обама притиска Анкара да вземе по-дейно участие в офанзивата срещу екстремистите. В събота беше съобщено, че в Турция ще бъдат обучавани 4000 бойци от умерената сирийска опозиция. В неделя беше обявено и решението на Анкара да позволи на самолети на коалицията срещу "Ислямска държава" да ползват турски военни бази в операцията срещу ислямистите.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери призна сериозността на случващото се в Кобани. В Кайро той съобщи, че защитата на града не е най-важният елемент от борбата срещу ислямистите и добави, че най-вероятно тя ще продължи с години.

Самолети на коалицията извършиха множество въздушни удари около Кобани, в които загинаха голям брой бойци от "Ислямска държава" и бяха унищожени пунктове за снабдяване и други стратегически цели.

САЩ се надяват, че Турция ще окаже по-широка подкрепа на антитерористичната операция. Засега не са водени преговори за наземна операция на турските въоръжени сили, а на този етап основната роля на Анкара е в "предотвратяването на прехвърлянето на още бойци в Сирия. "