Бум на отровени гъбари в Токсикологията в Пловдив

Животът

13-10-2014, 12:08

Снимка:

http://otraviania.start.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Трима берат душа в критично състояние, яли зелена мухоморка

 Стационарът на Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив е препълнен с пациенти, натровени от гъби, алармира проф. д-р Янко Илиев, началник на клиниката. Става дума буквално за „взрив“ от подобни интоксикации, допълни проф. Илиев.

До момента Клиниката по токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ е спасила четирима натровени от гъби пациенти, но други трима са в критично състояние, обясни проф. Илиев. Той призова гражданите да не берат гъби, в чието разпознаване не са 100% сигурни, както и да не взимат гъби от познати, които са ги брали от полето.

В момента в Южна България хората масово берат гъби без да са особено внимателни. Освен че лечението е скъпоструващо, то не дава гаранция особено в случаите на т.нар. фалоидно гъбно отравяне, което у нас най-често се предизвиква от зелена, бяла или леплива бяла мухоморка.

Най-важното е още при първите оплаквания да се търси медицинска помощ, а не да се пристъпва към самолечение, подчерта проф. Илиев. След консумацията на отровни гъби симптомите са предимно от стомашно-чревния тракт: появяват се силни коремни болки, гадене, повръщане, диария.

 По отношение на зелената мухоморка е достатъчна само малка част от гъбата, за да се причини отравяне. Токсините съдържащи се в 5 грама са достатъчни да убият 70 килограмов човек, а латентният период, за разлика от интоксикация с друг вид гъби, е по-дълъг – понякога до 48 часа след консумация, и протича без симптоми.