Подръжници и протестиращи на управлението в Хонконг се сбиха

Няколко часа по-рано полицията премахна част от барикадите

В Хонконг имаше сблъсъци днес между протестиращите и поддръжници на управлението, които атакуваха основния лагер на демонстрантите във финансовия център на града, съобщи BBC, цитиран от Дневник.

Няколко часа по-рано полицията премахна част от барикадите, издигнати около лагера на демонстрантите и държавни учреждения в опит да се отпуши трафикът в града. Представители на полицията съобщиха, че на този етап не възнамеряват да премахват самия лагер.

Стотици мъже, голяма част от които с хирургически маски, нападнаха барикадите, издигнати от протестиращите. Полицията от своя страна опита да прекрати сблъсъците.

Няколко часа по-късно голяма група хора се събра около лагера с викове "Цял Хонконг ви мрази". Много от тях са таксиметрови шофьори, чиято работа е силно затруднена заради барикадите. Част от тях започнаха за развалят и отнасят палатките, издигнати от протестиращите.

Студентка от демонстрантите описа хората в тълпата като "гангстери" пред "Ройтерс". "Започнах да тичам към тях и един удари възрастен мъж с тежък предмет по главата и го рани сериозно", заяви тя.

В неделя лидерът на изпълнителната власт в града заяви, че вероятността Пекин да промени мнението си по отношение на провеждането на свободни избори в Хонконг е минимална. Той добави, че протестите са "излезли извън контрол" и е възможно да бъдат потушени със сила.

По-рано този месец протестиращите отново бяха атакувани, а според полицията нападателите им са членове на престъпи организации.

През уикенда протестите започнаха с нови сили след големия отлив на хора в края на миналата седмица. Причина за това стана отказът на управляващите да преговарят с представители на протестиращите.